Miody

Miód pszczeli

Miód jest najbardziej cenionym produktem pszczelim. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin lub ze spadzi. Po przetransportowaniu do ula jest on przerabiany i wzbogacany a następnie magazynowany w plastrach. Miód był ceniony już w starożytności – uważano że posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Choć kojarzymy go jako typowy produkt spożywczy, był on od zawsze wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz do produkcji kosmetyków.

Miód to naturalny produkt pszczeli posiadający bogactwo naturalnych składników jak: cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, cenne mikroelementy takie jak: potas, fosfor, wapń, sód, żelazo a także witaminy z grupy A, B, C. Istotnym składnikiem miodu jest inhibina, która wstrzymuje rozwój bakterii. Dlatego ludziom chorym i osłabionym zaleca się stosowanie naturalnego miodu w większych ilościach.

Słoiki Miodu

Miód nektarowo – spadziowy

Miód nektarowo – spadziowy nazywany także miodem leśnym zawiera cechy zarówno miodów spadziowych i nektarowych. Połączenie nektaru i spadzi tworzy unikalny miód zarówno pod względem smaku jak i koloru czy zapachu. Jest nieco jaśniejszy i słodszy od klasycznego miodu spadziowego. Poza aromatem żywicznym miodu spadziowego możemy wyczuć w nim także aromat kwiatów. Występują również mody leśno-odmianowe. Jest to związane z jednoczesnym kwitnieniem roślin miododajnych oraz pojawieniem się spadzi.

Miód Nektarowo - Spadziowy

Miód nektarowy

Miody nektarowe są zwykle jasne, o słabym aromacie i delikatnym smaku. Wyjątek stanowią miody wrzosowe i gryczane, o ciemnej barwie i ostrym smaku. Na rynku możemy spotkać miody odmianowe np. mniszkowe, rzepakowe, akacjowe, lipowe, wrzosowe, gryczane. Są to miody o jednolitym smaku i zapachu, odbierane jako czyste miody z nektaru poszczególnych roślin. Miody odmianowe są zazwyczaj produktem pasiek wędrownych, natomiast pasieki stacjonarne obfitują w miody wielokwiatowe charakterystyczne dla danego regionu.

Nektar jest wodnym roztworem cukrów (węglowodanów). Stężenie cukrów nie jest jednakowe i zależy od gatunku rośliny wydzielającej nektar. W nektarach roślinnych występuje głównie sacharoza i cukry proste – glukoza i fruktoza. Dzięki wydzielanej przez roślinę słodkiej cieczy nektarniki kwiatowe zwabiają zainteresowane owady. Podczas pobierania tej cieczy pszczoły   wykonują dodatkową czynność– zapylają kwiaty pyłkiem przyniesionym na włoskach swojego ciała, którego ziarna zawarte są również w miodzie.

Pył Kwiatowy

Miód spadziowy

Miody spadziowe mają ciemniejszą barwę i są mniej słodkie w porównaniu z miodami nektarowymi. Zapach jest nieco łagodniejszy – lekko korzenny, żywiczny, czasem orzechowy – w zależności od składu i zawartości olejków. W odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi liściastej lub iglastej

Spadź, nazywana rosą miodową jest to słodka, lepka ciecz występująca w postaci kropel na liściach i gałęziach drzew iglastych i liściastych. Wytwarzana jest przez mszyce, czerwce i miodówki, czyli niewielkie owady żywiące się sokami roślinnymi z wewnętrznych tkanek roślin. Owady te po pobraniu z soków części białkowej wyrzucają obfitą w cukry ciecz nazywaną spadzią, która jest chętnie zbierana przez pszczoły.

 

Miód Spadziowy